Nieuws

Maak kennis met Vajebah Sakor

3 september, 2015

Na Mbaye Diagne vorig seizoen ging KVC Westerlo weer winkelen bij Juventus Turijn. Vajebah Sakor en Younes Bnou Marzouk spelen dit seizoen in de blauw-gele kleuren van KVC Westerlo. De 19-jarige Vajebah Sakor is een Noor met Liberiaanse roots. Sakor kan zowel op de zes als de tien uit de voeten. 

Je bent negentien en Noors jeugdinternational, maar je ziet er helemaal niet als een viking uit.

Dat klopt! Ik heb ook nog nooit een zwarte viking gezien (lachend).  Ik ben geadopteerd toen ik nog vrij klein was. Ik heb dus Noorse pleegouders. Mijn roots liggen in Liberia.

Vertel eens wat over je prille voetballoopbaan.

Wel, ik was een jaar of zeven toen ik begon te voetballen bij Asker, een lokale ploeg in het dorp waar ik woonde. Na enkele jaren werd ik opgemerkt door de scouts van Rosenborg en toen ging ik daar spelen. Op mijn zestiende verhuisde ik van Noorwegen naar Italië. Juventus was me op het spoor gekomen via de nationale ploeg. In Juventus speelde ik in de Campeonato Primavera, een competitie voor spelers onder de 19 jaar.

Westerlo huurt je twee jaar van Juventus. Was er geen toekomst voor jou in Italië ?

Ik trainde er mee met de grote sterren zoals Pirlo en Vidal, maar voor een plaatsje in het eerste elftal is het nog veel te vroeg. Je traint wel met de eerste ploeg en steekt er als jongere veel op. Omdat men in Italië niet over een volwaardige beloftencompetitie beschikt, leent Juventus me uit om hier in Westerlo ervaring op te doen.

De zomervakantie is net afgelopen. Stilaan wordt het weer kouder in België. Kies je als Liberiaan toch voor de warmte of haalt de koude als Noor toch de bovenhand?

Voor mij mag het gerust wat kouder zijn. Ik voetbal liever in de koude dan in de hitte. Maar ik ben dan ook in Noorwegen opgegroeid.

Wat is jouw favoriete positie ?

Wel, ik kan zowel op de zes als de tien mijn mannetje staan. Eigenlijk ben ik een creatieve speler. Als middenvelder pik ik graag een doelpunt mee, alhoewel ik van een assist ook kan genieten.

Vorig seizoen speelde Mbaye Diagne in Westerlo. Ook hij kwam van Juventus. Heeft hij je Westerlo aangeraden ?

Ik heb met Diagne gesproken toen Westerlo interesse in mij toonde. Hij raadde me deze club aan. Hij vond het een goede, familiale club. België staat in Europa gekend als een land waar jonge spelers een kans krijgen. Die hoop ik hier in Westerlo ook te krijgen. Al weet ik maar al te goed dat ik er hard voor zal moeten werken.

Had je al van Westerlo gehoord ?

(lachend) Neen, ik ben het op internet moeten gaan opzoeken. ’t Is hier heel rustig. Daar hou ik wel van. Dan kan ik me volledig op het voetbal concentreren. Ik heb een appartement op een boogscheut van het stadion.

Was er nog interesse van andere clubs ?

Er waren nog enkele andere pistes maar de interesse van Westerlo was het meest concreet.

Wat wil je hier bereiken ?

Ik ben naar Westerlo gekomen om hier ervaring op te doen. Door hard te werken op training hoop ik speelgelegenheid te krijgen. Mijn droom is om ooit voor een Europese topclub te spelen. In Juventus of ergens anders. Ik denk dat elke jonge speler daarvan droomt. Het is nu aan mezelf om te bewijzen dat ik het kan.

Gefeliciteerd trouwens met je Engels. Je spreekt het zeer vloeiend.

Bedankt! Ik vind het zeer belangrijk om je te kunnen uitdrukken in verschillende talen. Ik spreek ook een mondje Italiaans van bij Juventus. Dat heb ik daar op twee jaar tijd geleerd, aangezien Italianen enkel hun taal spreken. In het eerste jaar bij Juventus zaten er meer buitenlanders van onze leeftijd, maar in het tweede jaar haalden de Italianen de bovenhand. We werden dus gedwongen om Italiaans te leren. Met Bleu (Younes) sprak ik Frans, dus dat lukt me ook al aardig. Volgende week starten we met Nederlandse les.