Nieuws

Proximus League seizoen 2018-2019 door het oog van onze persverantwoordelijke

2 augustus, 2018

Bij de start van elke competitie wagen velen zich aan prognoses. Voor elke notoir voetbalkenner is het dit jaar zelfs niet nodig om na 114 wedstrijden uit te maken wie de beste van de kleine klas zal worden.

KV Mechelen

KV Mechelen stijgt namelijk onmiddellijk na hun verrassende degradatie. Ze hebben in ieder geval een coach die de klappen van de zweep kent in deze reeks.
Dennis van Wijk heeft in het verleden ervoor gezorgd dat Oostende, Roeselare, Mons, Charleroi en Westerlo triomfeerden. Doet hij het dit jaar over?
De Mechelse preses, Johan Timmermans, die zijn club reeds 10.000 abonnementen zag verkopen, is uitermate gelukkig dat het voetbal nog leeft onder hun supporters. Hij bedankte hen en bracht zo enkele
bekende dertigers naar de club.
Doelman Castro (35 jaar) kwam vanuit de Nederlandse Eredivisieclub Heracles, de Nederlandse verdediger Arjan Swinkels (33 jaar) was de sterkhouder in de defensie van de Kielse ratten, de Franse middenvelder Franck Berrier (34 jaar) was op de bank terecht gekomen bij KV Oostende en ex-Rode Duivel Igor De Camargo (35 jaar) speelde vorig seizoen nog Champions League met APOEL Nicosia.
Tel daar dan nog de oudgediende Tim Matthys (34 jaar) bij en dan zitten we toch al met de helft van de basisploeg die bijna op pensioengerechtigde leeftijd is.
Ah ja: Berrier sukkelt met een virale infectie waardoor hij hartritmestoornissen heeft. Wat doen ze?
Ze gaan onmiddellijk de markt op om de kleine spelmaker van Zulte Waregem, Onur Kaya (32 jaar), binnen te rijven.
Er is ook een kleine kanttekening te maken over de spelerskern, 34 kernspelers waaronder 7 centrale verdedigers en 6 diepe spitsen. Hoe hou je die allemaal gelukkig?
Daarom is voetbal echter geen exacte wetenschap. Niet waar Mijnheer Joachim Löw?
Elke wedstrijd moet gespeeld worden.
Namen tellen dan niet. Marktwaarden zijn van ondergeschikt belang als zowel de intellectuele spelvisie als de grinta van de mannen met opgestroopte mouwen en baarden ontbreken.

OH Leuven

Een grote uitdager voor de Malinwa zal het verengelste OH Leuven zijn dat in handen is van de
Thaise King Power groep, die tevens eigenaar is van Leicester City.
Zij behielden het vertrouwen in hun gehele spelersgroep, enkel Nikola Storm kon de roep van zijn
ex-coach niet weerstaan (what’s in a name!) en vertrok naar KV Mechelen.
Ex-aanvoerder van Antwerp, Frédéric Duplus, kwam de verdediging versterken en voor de aanvalslinie werden Olivier Myny, rechtsbuiten van Waasland-Beveren, en Sam Hendriks, de Nederlandse diepe spits van Go Ahead Eagles - die vorig seizoen in de helft van de wedstrijden wist te scoren - (18 doelpunten in 36 wedstrijden!) aangeworven.
Last but not least kwam ook George Hirst de rangen vervoegen. Deze grote Engelse belofte verkoos OHL boven Arsenal, Everton en Manchester United. Hoe kan dit?
Eigenlijk wilde Leicester City hem kopen van zijn moederclub Sheffield Wednesday maar als hij bij een andere Engelse club werd gestald moest er een opleiding van 2 miljoen euro betaald worden.
Door de samenwerking tussen OHL en Leicester werd Hirst nu gratis gestald bij OHL en zo kan hij rijpen voor het grotere, latere werk bij Leicester. Voetbal is business geworden zeggen ze dan…
Bij deze laatste club werd coach Nigel Pearson ook kampioen in het Engelse Championship.
De in Nottingham geboren trainer nam het op 24 september 2017 over van Dennis van Wijk toen de resultaten uitbleven. Van de 22 gecoachte wedstrijden in de Proximus League verloor hij er uiteindelijk 4. Twee van deze wedstrijden waren tegen de recordhouder van de reeks, KVC Westerlo.

KVC Westerlo

Bij de gespecialiseerde pers hoor je niet veel over de bescheiden club uit de Kempen. Niet vergeten
dat Bob Peeters van dit elftal een strijdend geheel heeft gemaakt, dat nu momenteel zelfs
13 competitiewedstrijden ongeslagen is. Met een doelpuntensaldo van 15 voor en maar 3 tegen. Je zou voor minder zenuwachtig worden om tegen de Kemphanen te moeten spelen.
Een pluspunt is ook dat het basiselftal samenbleef, enkel Daan Heymans ging naar Waasland-Beveren. Enige aderlating is het verdwijnen van publiekslieveling Benji De Ceulaer, die zijn professionele schoenen aan de haak hing om zich meer te gaan bezighouden met zijn fitnesszaak.
Een type Benji is echter zéér moeilijk te vinden. In de kern zijn de verdedigende plaatsen dubbel bezet,
op het middenveld en in de aanval lijkt de spoeling eerder dun.

KSV Roeselare 

De eerste wedstrijd van het seizoen voor de Parels der Kempen zal tegen KSV Roeselare zijn.
Een tegenstander die zij vorig seizoen liefst zesmaal tegenkwamen.
Van die zes wedstrijden eindigden er vier in een brilscore. Roeselare kon zelfs geen enkele keer scoren in de drie wedstrijden aan De Merodedreef.
De Catalaanse voetbalcoach Jordi Condom Auli heeft ook van zijn ploeg een sterk geheel gemaakt.
De organisatie staat bij hem zeker op nummer 1. Qua spektakelwaarde is het echter minder.
De gehele voorlinie verdween en de inkomende transfers waren bijna allemaal verdedigers! 

Grégory Grisez, de vaste linksachter ging naar Beerschot. Flankaanvallers Davy Brouwers (Thes Sport) en Raphaël Lecomte (Excelsior Virton) gaan hun geluk beproeven in de Eerste Amateurklasse. In de voorbereiding vertrok Mathieu Cornet om één van de zes spitsen te worden van KV Mechelen. De nieuwe vedette van de ploeg zou Stijn De Smet (ex-Wlo) moeten worden. Aan hem om de ploeg wat meer aanvallende impulsen te geven.

KFCO Beerschot WIlrijk

Finalist van vorig jaar, KFCO Beerschot Wilrijk staat ook dit jaar voor de grote uitdaging om de ploeg met het grootste budget zo lang mogelijk het vuur aan de schenen te leggen.
Met de nieuwe heetgebakerde coach Stijn Vreven zou dit zeker moeten lukken.
Bij de vorige teams waar hij aan het roer heeft gestaan, wist hij door zijn enthousiasme aan de zijlijn
zijn ploeg zo op te peppen dat zij soms na een uitzichtloze situatie die toch konden rechttrekken.
Na zijn avontuur bij Waasland-Beveren ging hij zijn voetbalgeluk beproeven in de Nederlandse Eerste Divisie. Hij ging aan de slag bij NAC Breda toen zij op de negende plaats stonden.
Stijn kreeg van het bestuur anderhalf jaar de tijd om te promoveren, maar deed dit geheel onverwachts een half jaar later al door de eindronde te winnen.
Vreven ging in de eredivisie aan de slag met de jongste ploeg en het laagste budget, maar hij wist begin mei al dat de club een jaartje extra in de hoogste Nederlandse divisie mocht spelen.
Hij ziet wel vier sterkhouders vertrekken bij de Antwerpse club: doelman Romo gaat naar Cyprus, Swinkels naar KV Mechelen en Losada wordt één van de vier hulptrainers.
Ook Guillaume François mocht beschikken en gaat naar het ambitieuze Virton van coach Grosjean.
Er werd slim gekocht. Doelman Vanhamel (Oostende), verdedigers Dudouit (Tubize), Bourdin (Lierse) en Grisez (Roeselare), middenvelder Kasmi (ex-Lierse) en aanvallers Brogno (Sparta Rotterdam), Tissoudal  (De Graafschap), Vanzeir (KRC Genk) en Jorn Vancamp (Roda JC) lijken allemaal echte aanwinsten.

Union Saint Gilloise

Union Sint-Gillis gaat vanaf dit seizoen terug in hun vertrouwde gerenoveerde stadion spelen.
Weg Koning Boudewijnstadion, weg voorzitter, weg bijna gans de kern.
Alex Hayes die de dubbele nationaliteit heeft (Frans en Engels) wordt de nieuwe voorzitter.
Hij was vroeger journalist, spelersmakelaar en vanaf 2015 vicevoorzitter van de Franse club FC Lorient. Zijn eerste missie was het vormen van een nieuwe spelerskern en hij wou dit doen met 25 (!) aanwinsten.
De fans zijn in ieder geval tevreden dat zij terug naar het Dudenpark kunnen gaan om hun ploeg aan te moedigen. De helft van de spelers die vorig seizoen mochten opdraven zijn inmiddels verdwenen.
Zij werden vervangen door spelers uit de Franse Ligue 2 en de Spaanse Segunda Division.
Aan de jonge coach Luka Elsner, een Sloveen die net voor de competitie 36 jaar wordt, om hier een geheel van te smeden. Hij wil offensief en attractief voetbal brengen. Hij stamt in ieder geval uit een
echte voetbalfamilie. Zijn grootvader (Branko) was nog Oostenrijks bondscoach en zijn vader (Marko) was bondscoach van het illustere Cambodja.

AFC Tubize

AFC Tubize bleef onverwacht in de reeks. Dankzij het laattijdig afhaken van Lierse werden zij gerehabiliteerd en kunnen zo een extra jaar spelen in het professioneel voetbal.
In de voorbereiding kwamen dezelfde problemen naar boven als vorig jaar. Organisatorisch maken zij
een zeer goede indruk, maar in de zone van de waarheid komen zij telkens te kort.
Topschutter Florent Stevance verkaste naar het Franse Tours en in zijn plaats kwamen Banou Diawara
en Thomas Henry, een Franse spits die vorig seizoen met FC Chambly de halve finale van de Coupe de France speelde. Kapitein Quentin Laurent verliet ook de club, maar hij werd op zeer goede wijze vervangen door Gertjan Martens van reeksgenoot Union SG. De gewaardeerde rechtsachter Emeric Dudouit was één van de eerste aanwinsten van finalist Beerschot-Wilrijk.
Tom Rosenthal, een Israëlische-Belg, werd overgenomen van FC Dordrecht. Zijn vader Ronnie was in de jaren 90 de linksbuiten van Club Brugge en Liverpool.

Lommel SK

Lommel SK had als enige finalist van de Amateurklasse een licentie gekregen. Dus voor hen was
het geen must om de eindronde te winnen. Ze hadden weliswaar het ganse jaar de competitie gedomineerd. Het was dan ook uiteindelijk FC Knokke dat met de titel ging lopen, maar niet met de promotie.
Liefst negen basisspelers trokken de deuren van het Soevereinstadion achter zich dicht.
Twee daarvan gingen naar een club van de Jupiler Pro League. Beiden waren goed voor 36 doelpunten.
Din Sula ging naar Waasland-Beveren en Alexandre De Bruyn ging naar STVV. De rest vond nog geen nieuwe club of ging terug aan de slag in de Amateurreeks.
Bekende nieuwkomers zijn Cerigioni en Berben, die reeds eerder voor de club speelden, linksmidden Glenn Claes van KV Mechelen en rechtsachter Soufiane El Banouhi (van Union).
In het algemeen hebben zij momenteel een zwakker elftal dan dat van de promotie van vorig jaar.
Zij zochten in het tussenseizoen naar een overnemer, maar die kwam er uiteindelijk (nog) niet.

(Peter Boons)