Nieuws

Resultaten marktonderzoek

5 februari, 2019

Enkele maanden geleden organiseerde KVC Westerlo in samenwerking met de studenten van Thomas More een marktonderzoek rond de tevredenheid van haar supporters. De club wil de bijna 1000 deelnemers bedanken om deel te nemen aan deze enquête. Dit marktonderzoek werd uitgevoerd op een tijdstip dat de club mindere sportieve resultaten boekte. Het onderzoek is dus zeker niet besmet met de euforie van het moment en mag als representatief beschouwd worden.

Uit het onderzoek is gebleken dat KVC Westerlo een echte familie- en vriendenclub is. Maar liefst 62% komt naar ’t Kuipje samen met vrienden. Daarbuiten zijn kinderen (25%), de partner (25%) en andere familie (26%) het populairste gezelschap. Deze waarden moeten we duidelijk hoog in het vaandel dragen.

Anderzijds blijkt dat de vaste aanhang zeer trouw is maar dat er aan de opvolging van dit trouw publiek dient gewerkt te worden. 95% is al meer dan 3 jaar supporter. 24% heeft zelfs al langer dan 10 jaar een geel-blauw hart. Vijf jaar geleden zagen we nog een piek. Dit komt omdat KVC Westerlo toen opnieuw promoveerde naar de eerste klasse. De jeugd van 14-20 jaar moet duidelijk meer bij onze club betrokken worden. De club bekijkt of er in de toekomst hiervoor acties kunnen ondernomen worden.

We beseffen dat aan het comfort in het stadion iets moet gedaan worden (bv. sanitair en speakers), maar deze zaken zijn budgettair momenteel niet mogelijk. Andere ingrepen (bv. stoeltjes G weghalen) zijn omwille van de licentievoorschriften haast onmogelijk. Zo zijn wij verplicht om te beschikken over minimum 5000 zitplaatsen. Hieraan wordt gewerkt door het zoeken van een investeerder maar hierover kan de club enkel officieel communiceren indien dit volledig rond is. Dit is omwille van contractuele redenen net zoals bij een transfer. Dat er geruchten de ronde doen kunnen we haast niet vermijden.

Zo ook is de communicatie m.b.t. blessures en andere spelersinfo dikwijls zeer delicaat omwille van privacy of tactische redenen. Wel blijkt dat maar liefst 81% van onze supporters de club online volgt. Hierdoor willen we de communicatie naar de supporters toe via sociale media en de website nog sterker laten groeien.

Zoals verwacht merken we dat de wedstrijduren niet altijd ideaal zijn voor onze supporters maar hier kunnen we helaas niets aan veranderen omwille van de tv-contracten.

Ook de medewerking vanuit de club m.b.t. sfeeracties is de afgelopen weken al verbeterd . De club is volop bezig met het uitbouwen van een supportersplatform. In samenhang zoeken we ook een oplossing om onze supporters na de wedstrijd een extra belevenis aan te bieden. Zo blijkt dat er bij de doelgroep in vak G toch een grote behoefte is om een tweede fanshop te openen. Daarnaast moeten we een oplossing vinden voor de openingsuren van de kantine aldaar zonder de veiligheidsvoorschriften uit het oog te verliezen.

Ook hebben we gemerkt dat er frustratie is omdat bezoekende supporters zich mengen met de onze. Helaas kunnen wij hen niet tegenhouden om online of voor de wedstrijd een ticket te kopen als het bezoekersvak volzet is . De bezoekende club wordt wel ingelicht dat het verboden is om de kleuren van een andere club in onze thuisvakken te dragen. De enige oplossing die zich aanbiedt is de wedstrijd met gesloten loketten spelen, wat het imago van de club al te zeer zou aantasten en waardoor de belevenis en het aantal supporters nog zouden verminderen.

Tot slot zijn wij onze supporters dankbaar dat ze ons toch als warme club ervaren. En laat ons hopen dat we samen met Bob en een nieuwe investeerder zowel sportief als commercieel onze club kunnen laten groeien zonder onze authentieke waarden uit het oog te verliezen. 

Uit alle deelnemers loot de club ook nog enkele winnaars die hun prijs vanaf vrijdag 8 februari mogen afhalen:
3 gesigneerde ballen: 
- Kris Verbraecken 
- Frank Janssen 
- Florien Peeters 

5 gesigneerde posters:
- Elly Van Dyck 
- Frank Engelen 
- Hilde Van Herck 
- Toon Vriens
- Hans Gebruers

10 duo tickets: 
- Imke Vangenechten
- Isabelle Bervoets
- Jan Vandort
- Janne Jordaens
- Greet Jennes 
- Maarten Lievens 
- Raf Moons
- Siemen De Ceulaer
- Shari De Ceuster 
- Cloe Wouters