Nieuws

Maak kennis met Enes Sipovic

15 januari, 2015

De tweede aanwinst voor KVC Westerlo is de Bosniër Enes Sipovic, die er met zijn 1.95m letterlijk bovenuit steekt. Deze 24-jarige verdediger speelt voor de eerste keer in België en zal samen met Kenneth Schuermans, Birger Maertens, Mitch Apau, Bruno Godeau, Christian Dorda, Gilles Ruyssen en nieuwkomer Jordan Mustoe het doel verdedigen.

Enes Sipovic trekt nog net zijn kousen aan als hij de perszaal binnenkomt, en voelt zich al heel goed in de club. "Ik voel me hier inderdaad al goed, ik heb er al een week training opzitten, want in december ben ik hier ook al geweest om mee te trainen. Het gaat hier heel goed." Sipovic speelde nog nooit in België, maar was wel heel blij om naar hier te mogen komen. "Ik heb de laatste zes jaar in Roemenië gespeeld en ik wou er wat verandering in brengen. Westerlo was een goede kans om die veranderingen door te voeren. Ik had ook nog enkele aanbiedingen uit Polen en Israël." Waarom koos hij dan voor België? "Waarom niet? Veel mensen kijken naar het Belgische voetbal en na de toplanden als Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en Engeland staat België. De clubs spelen hier goed voetbal en het is een ideale kans voor mij om als speler te groeien. Het is een goede keuze geweest om naar België te komen." In Roemenië werd er ook al gekeken naar de Belgische competitie dankzij de Roemeense trainer Rednic, die eerder al te zien was bij Standard en Gent. "Ik ben hier nieuw, maar ik heb al veel gezien en gehoord van de andere clubs en spelers. Het is dus niet nieuw voor mij. Als er in Roemenië een coach naar het buitenland gaat, wordt hij gevolgd op tv." Het verschil tussen België en Roemenië? "Hier maken we meer gebruik van de bal, in Roemenië werd er vooral veel gelopen zonder de bal. Het was meer fysiek, hier heb je gewoon veel meer verschillende oefeningen."

Enes is 1.95m groot en is dus samen met Kenneth Schuermans goed om de hoge ballen te nemen, maar zelf vindt hij ook dat hij nog andere dingen kan dan enkel maar springen. "Het is een pluspunt voor mij dat ik zo groot ben om de hoge ballen te nemen, maar ik ben niet iemand die altijd maar springt. Ik wil heel graag voetballen en hier heb ik de mogelijkheid om ook andere dingen te doen. Samen met Schuermans kan dat wel goed gaan, dat zullen we zien." Net zoals Mbaye Diagne is ook Enes Sipovic agressief op het veld. "Ik heb niet veel rode kaarten gekregen en amper één gele kaart in Roemenië, maar ik hou er wel van om hard en agressief te spelen. Wel binnen de regels natuurlijk."

Ook voor Sipovic was de oefenmatch tegen Dessel de eerste keer op het Westelse terrein. "De teamgenoten hebben al wat automatismen opgebouwd en bepaalde bewegingen die ik nog niet ken. Ik zal in alles dan ook verbeteren en hier heb ik de kans om dat te doen. De eerste wedstrijd was oké, het was wel hard met de regen, maar daar hou ik van. Elk begin is moeilijk maar ik ben er zeker van dat het elke week zal verbeteren. Elke dag als ik kom trainen krijg ik meer vertrouwen en op het veld zal ik me moeten bewijzen aan de coach en aan de fans." Naast het voetbal heeft Enes weinig hobby's. "Op dit moment ben ik hier alleen en draait alles om voetbal. Ik ben professioneel en ik probeer enkel aan voetbal te denken om aan mijn fouten te werken. Al van mijn zes jaar begon ik te voetballen. eerst ging ik 's morgens naar het voetbalveld en daarna ging ik naar school." Voor de verdediger is het niet moeilijk om in het buitenland te wonen. "Voor sommige spelers wel, voor anderen niet. Als je een doel hebt, dan is het niet zo moeilijk. Ik heb zes jaar alleen in Roemenië gewoond. De eerste drie maanden was het moeilijk, maar daarna is dat geen probleem meer. Ik ben niet iemand die nostalgisch is, die elke maand huilt omdat ik mijn familie of mijn vriendin wil zien. Ik ben hier om te leren en om te werken en ik moet bewijzen aan de club en de fans dat ze geen fout hebben gemaakt om me naar hier te brengen." 

Enes woont op tien minuten wandelen van het stadion, dus voor hem is dat perfect. Of hij lang bij Westerlo zal blijven? Dat hangt van de club af, maar Enes weet perfect wat zijn doel is voor de toekomst. "Mijn doel is om elke dag een betere speler te worden en ik wil heel graag een telefoontje krijgen van het nationale team van Bosnië. Daarom koos ik ook voor België in plaats van Polen of Israël. Vaak komt er iemand van het bestuur van onze nationale ploeg naar wedstrijden kijken en hopelijk krijg ik de kans om bij het nationale team te horen. Het zou echt geweldig zijn om de kleuren van mijn land te mogen verdedigen." Toen Enes jonger was speelde hij met U21 al enkele nationale matchen en vriendenmatchen.

Sipovic voelt zich al helemaal welkom in de ploeg. "De spelers zijn geweldig en heel vriendelijk, ze accepteerden me al van de eerste dag dat ik hier was. Elk begin is moeilijk, maar met hen zal het veel makkelijker zijn. Ik probeer de taal te leren, dat is heel moeilijk, maar ik probeer het om hen te kunnen leren kennen. Ondertussen kan ik al de cijfers in het Nederlands en kan ik al zeggen: 'Ik ben Enes'. Na twee maanden zal ik al wel veel Nederlands kunnen spreken." Of we dan volgende keer het interview in het Nederlands kunnen doen? "Dat zullen we nog zien, ik kan niets beloven maar ik zal mijn best doen."

Morgen is het in deze driedelige reeks als laatste de beurt aan Jordan Mustoe.