Nieuws

Maak kennis met Jordan Mustoe

16 januari, 2015

De derde aanwinst van KVC Westerlo is de Brit Jordan Mustoe. Deze 23-jarige verdediger die op 28 januari 24 wordt speelde eerder al bij Wigan Athletic en komt nu de verdediging bij Westerlo versterken.

Begin januari tekende Mustoe een contract voor een jaar met optie en ondertussen is hij al twee weken bij Westerlo aan het trainen. "Ik voel me hier erg goed, alle spelers en medewerkers zijn heel vriendelijk. Ik ben hier al goed gesetteld en ik vind het tof om naar hier te komen", vertelt Mustoe. "De Belgische spelers zijn goede mannen, ze respecteren je en dat is heel belangrijk." Met Sipovic kan hij het momenteel het best vinden. "We zijn allebei nieuw, we komen ook samen naast het voetbal, maar ik spreek tegen iedereen hoor."

KVC Westerlo had nood aan goede verdedigers en eind december kwam Mustoe in beeld. "Een week voor Kerstmis kwam ik naar hier om vier dagen te komen testen en ik was heel blij om te komen. Na die vier dagen kreeg ik een contract en ik zie dit als een grote kans voor mijn carrière." De transfer verliep via zijn Engelse managers. "Mijn managers hadden contact met de Engelse manager in België. Deze laatste zei dat Westerlo op zoek was naar een linksachter. In mijn proefperiode heb ik Westerlo dan kunnen overtuigen." Mustoe zat in de Liverpool Academy van zijn zeven tot zestien jaar, daarna ging hij naar de beloften van The Reds en dan verder naar Wigan, tot hij 23 jaar was. "Ik speelde ook nog een seizoen bij Accrington Stanley in de League Two en nadien speelde ik een paar maanden niet. Toen heb ik gewacht tot januari om misschien naar het buitenland te gaan, dat zat altijd in mijn achterhoofd. Ik wou heel graag in het buitenland spelen. Want als je in Engeland niet tot aan de top geraakt, dan leer je enkel fysiek beter worden. In de lagere Engelse klassen doen ze weinig aan tactische trainingen of trainingen met de bal. Doordat ik opgroeide bij Liverpool en Wigan, was ik technisch beter en dat wou ik in het buitenland nog verbeteren i.p.v. enkel aan mijn fysiek te werken."

Jordan wekte ook nog de interesse van enkele Oost-Europese landen, maar toen kwam België. "Ik was heel blij dat België ook interesse had, want het nationale team is heel goed. Ook wordt er in België veel getraind op de technische kant van het voetbal gekoppeld aan het fysieke. Dat leek dus perfect voor mezelf." Via de Champions League en de Europa League leerde Jordan enkele clubs kennen uit de Belgische competitie, maar verder kende hij weinig Belgische teams. Hoe hij is als speler op het veld? "Ik heb veel goede en verschillende kwaliteiten, maar natuurlijk ben ik ook agressief op het veld. Ik geef me elke wedstrijd voor 100% en ik probeer de bal zo goed als ik kan te behouden. Als verdediger probeer ik inderdaad te verdedigen en de aanvallers te helpen waar nodig." Ook Mustoe speelde al mee in de oefenmatch tegen Dessel. "Meedoen in die match was heel belangrijk voor mij om mij nog fitter te maken. De coach gaf me nog enkele dingen mee die ik beter had kunnen doen. Dat is goed, want zo weet ik waar ik me nog moet verbeteren. Goed dat het een vriendschappelijke match was, want nu weet ik wat er van mij verwacht wordt.

Toen Mustoe eind december naar Westerlo kwam speelde hij nog onder Van Wijk. Ondertussen staat Harm Van Veldhoven aan het roer, maar Mustoe is over hem ook zeer tevreden. "Hij lijkt heel goed. Ik begrijp zijn tactische aanwijzingen nog niet altijd volledig omdat het in een andere taal wordt uitgelegd, maar van wat ik hoor klinkt hij wel heel slim en ervaren. Hij wil dat we echt voetbal spelen, wat goed is natuurlijk. De coach praat trouwens wel Engels hoor en dat maakt het voor mij natuurlijk makkelijker. Het is aan mij om goed op te letten om alle tactische richtlijnen op te pikken." Mustoe probeert wel Nederlands te leren, maar het is voor hem een moeilijke taal. "Ik probeer het te leren, maar ik pik wel veel op tijdens de tijd dat ik hier ben."

Naast het voetbal heeft Mustoe nog weinig hobby's. "Omdat ik nu in het buitenland woon is het eigenlijk alleen maar voetbal, rusten en fitness. De voorbije tien dagen heb ik dat gedaan en dat is goed voor mijn ontwikkeling. Er zijn geen afleidingen." Of het voor Mustoe moeilijk is om in het buitenland te wonen? "Tot nu toe gaat het goed, maar één dag had ik het wel wat moeilijker wanneer ik mijn vriendin en mijn vrienden belde. Ik mis ze wel, maar zolang het voetbal goed gaat en ik goed speel ben ik gelukkig. Dan besef ik waarom ik hier ben. Mijn vriendin arriveert maandag en mijn broers komen eind februari. Dat zijn natuurlijk dagen om naar uit te kijken. Maar ik stel wel duidelijk: mijn hoofddoel hier is het voetbal."

Jordan heeft nog geen appartement en woont voorlopig in een hotel. Wat zijn plannen zijn voor de toekomst? "We moeten in eerste klasse blijven, we mogen niet verder zakken, dat is het eerste doel en ik wil van het voetbal genieten. Persoonlijk wil ik elke match spelen en ervoor zorgen dat de trainer en de fans onder de indruk zijn van mijn kwaliteiten en dan zien we wel." Het is nog niet zeker of Mustoe gaat spelen zondag. "Hopelijk heb ik genoeg gedaan voor de trainer, ik heb mijn best gedaan. Als ik kijk naar onze thuisresultaten hebben we wel een kans om te winnen. Ik ben onder de indruk van de spelers en de trainer, dus op zondag hebben we wel een mooie kans op de drie punten. Ik ga sowieso mijn best doen. Als we niet geloven in de winst zijn we sowieso al verloren. We moeten zondag samen alles op alles zetten."

Dit was het laatste interview uit de kennismakingsreeks van deze week. Volgende week zal er ook nog een interview verschijnen met de nieuwe doelman Thibaut Rausin.